25 Ocak 2015 Pazar

FİZİKÖTESİ AÇISINDAN UFUKLAR VE DAHA ÖTESİ 1


SEZAİ KARAKOÇ
Değerli olan hayat değil hayatın amacıdır. Eğer öyle olmasaydı, bu dünyaya bir çok katkısı bulunan  hayvanlar ve bitkiler en son da insanlar için canlarını feda ederken insan onlardan faydalanmazdı.
       
 Tanrınını cennetini görmek değerini bilmek istiyorsan önce cehennemi gör.
                Batı dinini hep süs gibi tuttu. Din onların düşündüğü gibi bir pişmanlık imkanı bir teselli kapısı değil hayat tarzıdır. Fakat onlar haftalarının altı gününü hayatlarına bir gününü kefaretine ayırdılar.
                Devletler batar çıkar ama medeniyetler ölmez. Fakat bu özellikle Osmanlı Devleti gibi yıllar yılı medeniyeti temsil etmiş kendisiyle özdeşleştirmişse o devletin çöküşü medeniyetin çöküşü şeklinde algılanabilir.
                Zahmetsiz kazanılanın değeri bilinmez.
                Yıldızlara bakarken önümüzdeki çukuru unutmayalım.
                Türkler askerlikte gelişmiş ve asker millet olarak müslümanlığı tabii olduğu için Batının seferlerinde savunucu olarak  önemli roller üstlenmiş , birçok başarılar kazanmış bu nedenlede Batının gözünde “barbar” konumuna düşmüştür..
                Ekonomi bir toplumun altyapısı değil üstyapısıdır.  Bir toplumun altyapısı ruh ve zihin gücüdür.
                İslam ülkeleri ticaretlerinde zaten hakim oldukları kara ticaret yollarını kullanırken Batılılar müslümanlara para vermemek için denizlere açılmıştır. Yine aynı şekilde Batı sanayileşme ve seri üretime geçtiğinde Osmanlı Devleti yeterince kaliteyi düşürmek istememesinden ve seri üretim ekonomisinin zorba ekonomisi olması yönünden bu yönde ilerlemek istemememiştir.
                Medeniyetler genişler. Bu genişlemeler tarih boyunda yüksek sıcaklıklardan düşük sıcaklıklara ve bakir medeniyetlere doğru olmuştur. Medeniyet yayılmasında din oldukça etkilidir. Din yayılınca o dine mensup olmayanlar ile olanlar arasında bir kıyaslama başlar farklılaşma oluşur. Ayrılıklar savaşları doğurur. Savaşlarsa değişimi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder